Van herbestemming tot industriele woontrend

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean tincidunt consectetur mollis. Proin nec elementum dui.

Was het 10 jaar geled en nog strak en modern dat in alle woonbladen domineerde, alweer een aantal jaren is de industriële look er een die veel nagebootst wordt. Het gaat om het accentueren van ruwe, onbewerkte elementen zoals bakstenen muren en constructiedetails. Het gebruik van ruwe materialen zoals beton, glas en staal. Aangekleed met rauwe en diepe kleuren en industriële meubels zoals grootse fabriekslampen, lockerkasten, krukken en metalen werkbanken. Ook in 2017 nog steeds de woontrend. Die trouwens ontstaan is door het herbestemmen van oude gebouwen!

En waar wandel je live door deze trend heen? In Hamburg! Eind November gingen we een weekend naar Hamburg. Met bijna 2 miljoen inwoners de 2e stad en belangrijkste havenstad van Duitsland. De stad ligt aan de Elbe en heeft in de tweede wereldoorlog helaas veel historische gebouwen verloren. Gelukkig is zo’n 50% van de oude pakhuizen – met hun typische neogotische bakstenen een prachtig warm industrieel decor – bewaard gebleven. Zij liggen op eilandjes tussen de grachten en zijn gebouwd tussen 1883 en 1927 en vormen een stadje op zich: Speicherstadt. Sommigen nog in gebruik als opslag voor cacao, bulk, specerijen, oosterse tapijten of tabak, maar de meesten herbestemd tot galerie, museum, restaurant of warenhuis. Het ontwerp van de pakhuizen is van architect Carl Johann Christian Zimmermann en hoofdingenieur Andreas Meyer.

Speicherstadt is onderdeel van het stadsdeel Hafencity
Hier worden de voormalige havens herontwikkeld. Een van de vele stadsontwikkelingsprojecten en architectuurvoorbeelden in Hamburg. Waar andere herontwikkelde havens vaak woongebied zijn geworden, heeft Hamburg er voor gekozen de herontwikkeling te gebruiken om het stadcentrum te vergroten. Met maar liefst 40%. Ugh. Inderdaad, 40%! Een ambitieus plan met o.a. twee miljoen m2 nieuwbouw waaronder 5.500 woningen. ‘Hafencity Hamburg’. Dit plan werd in 2000 opgesteld door KCAP, het Nederlandse stedenbouwkundig/architectenbureau.

Hafencity leeft, Hafencity bruist!
Inmiddels kunnen we spreken van een succes. Hafencity leeft, Hafencity bruist! Het combineren van functies is hier gelukt: de woningen worden bewoond, grote internationale bedrijven hebben zich er gevestigd, scholen, winkels, cafes en restaurants zijn geopend. En ondanks dat we in Nederland een andere wooncultuur hebben (we willen het liefst begane grond en een tuintje) kunnen we veel leren van Hamburg. De appartementen zijn hoogwaardig en de binnenstedelijke mix zorgt voor een levendig stadsdeel.

Dit komt onder meer door de aanpak: zo is het gebied opgedeeld in zones waaraan bepaalde  kwaliteiten en beperkingen zijn toegekend. Gecombineerd met een flexibele regelgeving genereert dit maximale vrijheid voor de programmatische invulling en het architectonisch ontwerp. Door in de deelgebieden functies te combineren, ontstaan stedelijke gemeenschappen die vierentwintig uur per dag functioneren. Het handhaven van de bestaande havenstructuur en het behoud van beeldbepalende elementen zoals kranen en kades, zorgt tegelijkertijd voor de nodige samenhang in het gebied. (Bron: archined.nl)

Maar er zijn in Hamburg zoveel meer inspirerende projecten!
Bijvoorbeeld Holzhafen. De zogenoemde “Perlenkette” (parelketen) is een reeks van architectuurprojecten in de vissershaven. Gelegen op een smalle en centraal gelegen locatie direct aan de rivier vind je hier een lange rij massieve gebouwen met open tussengebieden. Een voor een architectonische hoogstandjes.

Zelf hebben we overnacht in Gastwerk Hotel Hamburg. In een voormalig gasfabriek op een herbestemd voormalig gasterrein. Een heerlijk designhotel in een prachtige industrieel omgeving.

Kortom: inspiratie op doen? Ga naar Hamburg!

Logo,

"Wij willen bouwen aan nieuwe functies in oude gebouwen."

     0655832952    John@fundamentalconcepts.nl

     0619640205  Jojanneke

     Jacob van lennepstraat 56h, 1053HL Amsterdam

Copyright © 2022 Fundamental Concepts.